W skrócie
Najlepsza sałatka z serem halloumi i gruszką będzie jeszcze smaczniejsza, gdy połączymy ją suszonymi pomidorami. Ser halloumi dodaje słoności, która idealnie kontrastuje z miękkością gruszek i świeżością szpinaku. Sos na bazie octu balsamicznego nadaje sałatce wyjątkowy smak i podkreśla słodko-słony smak. To świetna potrawa na jesienną przekąskę, gdy gruszki są soczyste i dojrzałe.
Sałatka z halloumi i gruszką – przepis na zdrowy lunch
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 150 g liści świeżego szpinaku baby,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 6 orzechów włoskich do posypania.
Jak zrobić sałatkę z halloumi i gruszką?
Przygotowanie:
- Na początek sera halloumi trzeba odsączyć z nadmiaru płynu i pokroić na cienkie plastry.
- Następnie należy je umyć, oczyścić gruszki, usunąć pestki i pokroić je na cienkie plasterki. Można to zrobić przy pomocy szatkownicy typu mandolina.
- Jeżeli gruszki są zbyt twarde, można je delikatnie poddusić na patelni przez kilka minut, aby stawały się bardziej miękkie i aromatyczne.
- W dużej misce trzeba wymieszać listki świeżego szpinaku baby, cienko pokrojoną czerwoną cebulę i plasterki gruszki.
- Rozgrzaną patelnię należy posmarować oliwę z oliwek i delikatnie obsmażyć plastry halloumi. Ser jest gotowy, gdy z obu stron będzie złoto-brązowy i chrupiący.
- W małej misce należy wymieszać składniki sosu, czyli ocet balsamiczny i resztą oleju. Następnie należy przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
- W misce należy połączyć wszystkie składniki sałatki. Tuż przed podaniem trzeba delikatnie polać sałatkę sosem balsamicznym i dokładnie wymieszać.
- Sałatkę można rozłożyć na dwóch talerzach, na wierzchu ułożyć podsmażone halloumi oraz posypać posiekanymi lub utłuczonymi w moździerzu orzechami włoskimi.
Pomysły na dodatki
Domową sałatkę z halloumi i gruszką można urozmaicić dodatkiem uprażonych pestek słonecznika, posiekanych pestek dyni albo wymieszać z dojrzałymi figami, plastrami jabłka albo pestkami granatu. Warto wiedzieć, że domowa sałatka z halloumi będzie znakomicie smakować z plastrami szynki parmeńskiej, której mogą towarzyszyć paluchy chlebowe grissini.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?